Stackars Hedda đŸ˜„

Kommentera

Hedda Ă€r vĂ„r Ă€ldsta hĂ€st som vi haft lĂ€ngst. Hon borde ju vara den som bestĂ€mde i stallet och höll ordning pĂ„ de andra men inte. Hedda Ă€r lĂ€ngst ned i rang och alla de andra kör bort henne frĂ„n maten och Ă€r tadkiga. Även lille Bill pĂ„ 4 Ă„r Ă€r tuff mot henne.


Sen Hedda kom hem frÄn betÀckningsstationen har hon för det medta gÄtt med Ratzia. Vi har sett att de har Àtit ur samma hölÄda och det verkar fungera.

IgÄr nÀr jag skulle ta in pÄ em sÄg jag direkt att Hedda haltade. Tittade lite noggrannare vad som hÀnt med benet hon hade ont i.
SÄg ett litet sÄr pÄ bakbenet nedanför knÀt. DÀr fanns en svullnad och en liten ansamling av vÀtska. Förstod att hon blivit olyckligt sparkad.

TÀnkte att hon fÄtt en redig smÀll och att det gjorde ont men skulle gÄ över.

Idag pÄ morgonen var hon sÀmre. Hoppade nÀstan pÄ tre ben ur boxen. Hade inte legat ner under natten vilket hon alltid gör.
InsĂ„g att vi mĂ„ste till veterinĂ€r och tĂ€nkte att benet var av pĂ„ nĂ„got vis 😟

Man hinner tÀnka mÄnga konstiga tankar nÀr man Àr orolig.
Klockan var inte mycket sÄ vi Äkte till skogen och red ut pÄ Ratzia och Marco. Var en fin höstdag men det kÀndes att vi bÄda var oroliga för Hedda.

NÀr kliniken hade öppnat ringde jag och vi fick komma sÄ fort vi kunde.
SÄ skönt att ha en klinik bara nÄgra km bort.

VÀl dÀr hoppade Hedda snÀllt in nÀstan pÄ tre ben.
VeterinÀren klÀmde lite och lyfte benet men Hedda hade ingen lust att strÀcka det framÄt. Att vÀnda runt gjorde ont det sÄg vi.

In pÄ röntgen och de tog bilder frÄn olika vinklar. Kunde inte hÄlla mig utan var tvungen att frÄga assistenten hur det sÄg ut och fick faktiskt lugnande svar.
Det syntes inget pÄ röntgen sÄ vi fortsatte med ultraljud.
DÀr hittade de att tvÄ av tre ledband som gÄr frÄn patellan om jag fattade det rÀtt hade blödningar. Det gör tydligen ont att skada dem, men prognosen Àr betydligt bÀttre Àn en senskada.

VeterinÀren var optimistisk och tror pÄ lÀkning Àven om det tar tid och mycket skritt.
Vad spelar det för roll? Vi höll ju ÀndÄ pÄ att sÀtta igÄng henne efter vilan hela sommaren. Det fÄr gÀrna ta ett par mÄnader till bara hon blir bra.

Ska tillbaka om drygt tio dagar och röntga igen sÄ det inte finns nÄn spricka som inte visade sig idag. Kan tydligen komma fram efter ett par dagar.

Hedda fÄr Àta metacam för smÀrta och inflammation.

Jag var helt övertygad nĂ€r vi Ă„kte dit att vi inte skulle fĂ„ med henne hem igen. Har ju hört sĂ„ mĂ„nga andra som fĂ„tt benen avsparkade i hagen đŸ˜„

Nu har Hedda gÄtt i egen grÀshage och till min glÀdje hade hon rullat sig. DÄ tyckte hon det var ok att lÀgga sig ner trots skadan.

Vi fĂ„r vĂ€l i fortsĂ€ttningen ha en hĂ€st i varje hage. Lite synd men de fĂ„r ju inte sparka varandra. FĂ„r bygga ett regnskydd till. 

Ser sÄret och svullnaden
Var en riktigt fin morgon men vi kunde inte njuta idag